Strategische kennisverwerving voor de bestuurlijke en ambtelijke top.
  • Leren van de hoofdrolspelers: maatschappelijke onrust en onbehagen tijdens corona

Leren van de hoofdrolspelers: maatschappelijke onrust en onbehagen tijdens corona

featured image

U kunt zich hier gratis aanmelden voor deze middag.

dinsdag 23 november, 14:00 – 15:30, online
In de afgelopen corona-periode is overal in Nederland maatschappelijke onrust en onbehagen ontstaan. Hoe vergaat het bestuurlijk en ambtelijk Nederland en wat zijn de lessen? In kleine groepen spreekt u met top-experts en mensen die midden in het vuur staan.

Cees van den Bos is burgemeester van Urk. Kort na zijn aantreden in oktober 2020 steeg het aantal coronabesmettingen sterk, waren meerdere weekenden op rij vuurwerkrellen, werd een teststraat in de brand gestoken en er was onrust rond kerkbezoek in coronatijd. Van den Bos pleit ervoor om maatregelen ter bestrijding van de corona-crisis niet alleen te relateren aan gezondheidsoverwegingen. Ook bepleit hij aandacht en respect voor de diversiteit van de Nederlandse samenleving in het corona-beleid.

Marnix Eysink Smeets is lector Publiek Vertrouwen in Veiligheid aan Hogeschool Inholland Rotterdam en Hoofd van de Onderzoeksgroep Recht en Veiligheid. De coronacrisis is volgens hem slechts een versterking van een trend die al langer zichtbaar is. De maatschappelijke onrust is voorspelbaarder dan veelal wordt gedacht.

Remy van der Hoek is Hoofd Veiligheid van de gemeente Tilburg, waar de instelling van een avondklok uitliep op rellen, waardoor onder meer een noodbevel werd uitgevaardigd.

 

Marianne van den Anker is dagvoorzitter en journalist. Ze presenteert voor de NTR op NPO Radio1 het debatprogramma “Kwesties” en heeft uitgebreide bestuurlijke ervaring, onder meer als wethouder van de gemeente Rotterdam.

 

Programma
14:00 Welkom door gespreksleider Marianne van den Anker
14:05 Interview met Cees van den Bos, Marnix Eysink Smeets en Remy van der Hoek
14:30 De experts spreken onder leiding van een gespreksleider in een groep van maximaal 12 mensen.
15:20 Plenaire afsluiting
15:30 Einde

U kunt zich hier gratis aanmelden voor deze middag.

Deze bijeenkomst is georganiseerd door het NGC in samenwerking met het Ondersteuningsnetwerk Maatschappelijke Onrust (OMO)  en in opdracht van het tijdelijke Directoraat-Generaal Samenleving en Covid-19.