Strategische kennisverwerving voor de bestuurlijke en ambtelijke top.

Limitarisme: Een bovengrens voor rijkdom

featured image

De kloof tussen arm en rijk neemt almaar toe. Wereldwijd is driekwart van alle rijkdom in handen van een klein groepje miljardairs. Dat is moreel niet verdedigbaar, vindt politiek filosoof Ingrid Robeyns. In Limitarisme legt ze uit waarom er een limiet moet komen aan de buitensporige welvaart van de allerrijksten. Ongelijkheid vormt een gevaar voor de democratie en staat een duurzame toekomst in de weg. Bovendien is rijkdom zelden een persoonlijke verdienste, eerder een kwestie van geluk. Robeyns werd geïnterviewd en ging in gesprek met experts en het publiek.

Sprekers:

Ingrid Robeyns is hoogleraar Ethiek van Instituties aan het Ethiek Instituut van de Universiteit Utrecht en grondlegger van het limitarisme.

Arjan Lejour is hoogleraar Belastingen en Openbare Financiën bij de Tilburg School of Economics and Management en het Fiscaal Instituut Tilburg. Daarnaast is hij projectleider bij het Centraal Planbureau. Zijn onderzoek richt zich op de gedragseffecten van belastingen en vooral op mogelijke belastingontwijking door bedrijven, nationaal en internationaal.

Wouter Schakel is onderzoeker bij de Rekenkamer Metropool Amsterdam. Daarvoor onderzocht hij lange tijd sociaaleconomische ongelijkheid en politieke vertegenwoordiging. Hij schreef samen met Armen Hakhverdian Nepparlement? Een pleidooi voor politiek hokjesdenken.

Tazuko van Berkel is universitair docent Griekse taal- en letterkunde. Momenteel leidt Van Berkel een onderzoeksproject over de geschiedenis van economisch denken in de Griekse oudheid. In haar recente boek The Economics of Friendship beschrijft ze antieke vriendschapstheorieën en hun verhouding tot een opkomend marktdenken.

Gespreksleiding: Robert Dur, hoogleraar economie en voorzitter KVS, en Huub Brouwer, universitair docent ethiek en politieke filosofie en secretaris Nederlands Gesprek Centrum.

Gerelateerd

Zijn ‘commons’ een oplossing voor falen van overheid en markt?

27 juni 2023, debatpodium Arminius.  Hoe regelen we de samenleving het beste? Op zowel ‘de markt’ als de overheid is veel kritiek. Daarom is er de laatste jaren steeds meer aandacht voor een derde weg, de zogenoemde ‘commons’. Dit zijn goederen of middelen die in gezamenlijk bezit zijn van gebruikers. Bijvoorbeeld zonnepanelen voor de buurt, […]

Effectief Altruïsme met Rutger Bregman

2 maart 2023, debatpodium Arminius. Hoe kun jij de wereld het beste iets beter maken? De snelgroeiende beweging van ‘effectief altruïsme’ onderzoekt hoe jij het meest effectief ‘goed’ kunt doen. Aan welke organisatie kun je het beste geld geven? Waar kun jij, met jouw talenten en interesses, het beste je tijd aan besteden? In welke […]

Geld verdeelt

29 november 2022, debatpodium Arminius Een kwart van de Nederlanders heeft schulden. Tegelijkertijd bezit de rijkste 1 procent meer dan een kwart van het vermogen. Nederland is ongelijker dan altijd gedacht, dat is een van de conclusies van het rapport Licht uit, spot aan: de vermogensverdeling dat recent aan het kabinet gepresenteerd werd. Dit rapport […]