Strategische kennisverwerving voor de bestuurlijke en ambtelijke top.

Geld verdeelt

featured image

29 november 2022, debatpodium Arminius

Een kwart van de Nederlanders heeft schulden. Tegelijkertijd bezit de rijkste 1 procent meer dan een kwart van het vermogen. Nederland is ongelijker dan altijd gedacht, dat is een van de conclusies van het rapport Licht uit, spot aan: de vermogensverdeling dat recent aan het kabinet gepresenteerd werd. Dit rapport geeft ook mogelijke oplossingen, want een te scheve vermogensverdeling kan schadelijk zijn voor de maatschappij èn de economie. Een van de voorstellen is het minder belasten van werk en meer belasten van vermogen, wat economen als Piketty al eerder benadrukten. Lang leek het er op dat dit niet haalbaar was, maar het politieke klimaat in Nederland lijkt te veranderen. Hoe erg is de ongelijkheid in Nederland? Welke maatregelen lijken (politiek) kansrijk? En wat is er te doen aan belastingontwijking?

met:
– Miriam Gielen is senior beleidsmedewerker bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
– Rens Nissen is directeur Algemene Financiële en Economische Politiek bij het Ministerie van Financiën
– Jolanda Timmerman is senior beleidsmedewerker bij het Ministerie van Financiën
– Arieke Reiding is beleidseconoom bij het Ministerie van Financiën
– Rutger Claassen is hoogleraar Politieke Filosofie en Economische Ethiek aan de Universiteit van Utrecht
– Aart Gerritsen is universitair docent Publieke Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam
– Patrick van Schie is directeur van de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD
– Henk Nijboer (o.v.b.) is Tweede Kamerlid voor de PvdA.
– Robert Dur is voorzitter van KVS en verzorgt de gespreksleiding.

Dit programma is een samenwerking van Arminius, Huub Brouwer, KVS, Nederlands Gesprek Centrum en de Universiteit Utrecht/Rutger Claassen/

Gerelateerd

Limitarisme: Een bovengrens voor rijkdom

De kloof tussen arm en rijk neemt almaar toe. Wereldwijd is driekwart van alle rijkdom in handen van een klein groepje miljardairs. Dat is moreel niet verdedigbaar, vindt politiek filosoof Ingrid Robeyns. In Limitarisme legt ze uit waarom er een limiet moet komen aan de buitensporige welvaart van de allerrijksten. Ongelijkheid vormt een gevaar voor […]

Zijn ‘commons’ een oplossing voor falen van overheid en markt?

27 juni 2023, debatpodium Arminius.  Hoe regelen we de samenleving het beste? Op zowel ‘de markt’ als de overheid is veel kritiek. Daarom is er de laatste jaren steeds meer aandacht voor een derde weg, de zogenoemde ‘commons’. Dit zijn goederen of middelen die in gezamenlijk bezit zijn van gebruikers. Bijvoorbeeld zonnepanelen voor de buurt, […]

Effectief Altruïsme met Rutger Bregman

2 maart 2023, debatpodium Arminius. Hoe kun jij de wereld het beste iets beter maken? De snelgroeiende beweging van ‘effectief altruïsme’ onderzoekt hoe jij het meest effectief ‘goed’ kunt doen. Aan welke organisatie kun je het beste geld geven? Waar kun jij, met jouw talenten en interesses, het beste je tijd aan besteden? In welke […]