Strategische kennisverwerving voor de bestuurlijke en ambtelijke top.

Nederland & het algemeen belang. Polderen over het Hogere

featured image

Zet drie Nederlanders bij elkaar en je hebt een stichting. Of het nu de boom achter het Anne Frank Huis betreft, cultuurbehoud of een nieuwe school, het vermogen om zich te verenigen rond speciale belangen is groot. Maar hoe kunnen we het algemeen belang laten floreren in een geïndividualiseerde verzekeringsstaat? De (bestuurs)elite lijkt nog geen antwoord te hebben op nieuwe ontwikkelingen in de samenleving, maar twee recente publicaties laten zien dat ze slachtoffer zijn van hun eigen cynisme.

–         Journaliste Yvonne Zonderop heeft voor de Groene Amsterdammer half Nederland geïnterviewd en laat met Polderen 3.0 zien hoe overal het algemeen belang opnieuw georganiseerd wordt met beproefde middelen.

–         Gabriël van den Brink, Erik Borgman, Heidi de Mare en Paul Dekker laten zien dat Nederlanders helemaal niet in de greep zijn van egoïsme en verloedering. Gedegen onderzoek in De lage landen en het hogere laat juist zien dat Nederlandse burgers en professionals hoge idealen nastreven. Spirituele motieven, geestelijke waarden en morele beginselen spelen nog altijd een grote rol. Vergeleken met andere landen loopt Nederland zelfs voorop.

Over de sprekers

Paul Dekker (1954) studeerde Politicologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en de Freie Universität Berlin. Behalve hoofd van de onderzoeksgroep Participatie & Bestuur van het Sociaal Cultureel Planbureau is hij ook hoogleraar Civil society aan de Universiteit van Tilburg. Hij is o.a. secretaris van de International Society of Third Sector Research, voorzitter van het Psychopolitics Research Committee van de International Political Science Association en lid van de Raad voor civiel-militaire Zorg en Onderzoek,  het bestuur van de Stichting Actief Burgerschap en de Stichting Kiezersonderzoek Nederland. Daarnaast zit hij in de redactie(raad) van de Journal of Civil Society, Voluntas, Nonprofit and Voluntary Sector Review en het Jaarboek Marktonderzoek.

Yvonne Zonderop is journalist, bestuurder en adviseur. Ze is vaste medewerker van de Groene Amsterdammer en voormalig adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant. Ze is bestuurslid bij Prodemos, huis voor rechtsstaat en democratie, en commissaris bij de FD Mediagroep. Ook was zij lid van de commissie-Brinkman die het kabinet adviseerde over steun aan de geschreven pers. Daarnaast was ze lid van de commissie voor de Canon van Amsterdam en was ze adviseur van The Network Effect, een internationaal project van de British Council. 

Gabriel van den Brink is hoogleraar filosofie in Tilburg. Hij publiceerde onlangs De Lage Landen en het hogere: Op zoek naar geestelijke beginselen in de hedendaagse maatschappij. Amsterdam: Amsterdam University Press.

Erik Borgman is hoogleraar aan het Departement Religiewetenschappen en Theologie binnen de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Tilburg met de leeropdracht ’theologie van de religie, in het bijzonder het christendom.’

Heidi de Mare is beeldwetenschapper, afgestudeerd in kunstgeschiedenis en filmwetenschap en gespecialiseerd in beeldanalyse. In 2003 promoveerde ze cum laude op een vergelijkend onderzoek naar vroegmoderne kunsten, waarvan de handelseditie (“Huiselijke Taferelen. De veranderende rol van het beeld in de Gouden Eeuw”, Uitgeverij Vantilt) ter perse is. Sinds 2009 is zij directeur van de stichting IVMV, instituut voor maatschappelijke verbeelding.

Programma

Zaterdag

10.00 uur        Aankomst
10.30 uur        Yvonne Zonderop: polderen 3.0
11.30 uur        Koffiepauze
11.45 uur        Gesprekken van deelnemers
12.30 uur        Lunch
14.00 uur        Gabriël van den Brink; De lage landen en het hogere
14.20 uur        Heidi de Mare: Hogere doelen in Medisch Centrum West
14.50 uur        Erik Borgman De theologie van het algemeen belang
15.15 uur        Pauze
15.30 uur        Paul Dekker: De sociologie van het algemeen belang
15.50 uur        Forum
17.00 uur        Aperitief

 

 

ISVW

Gerelateerd

Limitarisme: Een bovengrens voor rijkdom

De kloof tussen arm en rijk neemt almaar toe. Wereldwijd is driekwart van alle rijkdom in handen van een klein groepje miljardairs. Dat is moreel niet verdedigbaar, vindt politiek filosoof Ingrid Robeyns. In Limitarisme legt ze uit waarom er een limiet moet komen aan de buitensporige welvaart van de allerrijksten. Ongelijkheid vormt een gevaar voor […]

Zijn ‘commons’ een oplossing voor falen van overheid en markt?

27 juni 2023, debatpodium Arminius.  Hoe regelen we de samenleving het beste? Op zowel ‘de markt’ als de overheid is veel kritiek. Daarom is er de laatste jaren steeds meer aandacht voor een derde weg, de zogenoemde ‘commons’. Dit zijn goederen of middelen die in gezamenlijk bezit zijn van gebruikers. Bijvoorbeeld zonnepanelen voor de buurt, […]

Effectief Altruïsme met Rutger Bregman

2 maart 2023, debatpodium Arminius. Hoe kun jij de wereld het beste iets beter maken? De snelgroeiende beweging van ‘effectief altruïsme’ onderzoekt hoe jij het meest effectief ‘goed’ kunt doen. Aan welke organisatie kun je het beste geld geven? Waar kun jij, met jouw talenten en interesses, het beste je tijd aan besteden? In welke […]