Strategische kennisverwerving voor de bestuurlijke en ambtelijke top.

Fossiele subsidies afschaffen: no-brainer?

featured image

Van alle klimaatmaatregelen lijkt de afschaffing van subsidies op fossiele brandstoffen één van de meest voor de hand liggende en de eenvoudigste. Tegelijkertijd stellen experts dat dit bijzonder moeilijk is en misschien juist de energietransitie kan vertragen. Wat zijn fossiele subsidies? Wat is de omvang van zulke subsidies in Nederland? Wat zou er gebeuren als we ze afschaffen? Het Nederlands Gesprek Centrum organiseerde er een avond over bij debatcentrum Arminius in Rotterdam, met onderzoekers, beleidsmakers, politici en activisten.

Met sprekers:

Herman Vollebergh is hoogleraar Empirische Belastingeconomie bij het Fiscaal Instituut Tilburg en bijzonder hoogleraar Economie en Milieubeleid bij de Tilburg School of Economics and Management. Hij is ook als senior research fellow verbonden aan het Planbureau voor de Leefomgeving. Vollebergh is één van de schrijvers van het rapport Afschaffing fossiele-energiesubsidies: eerder een hersenkraker dan een no-brainer.

Heleen de Coninck is hoogleraar Socio-Technische Innovatie en Klimaatverandering aan de TU Eindhoven en plaatsvervangend voorzitter van de Wetenschappelijke Klimaatraad. Zij doet onderzoek naar internationaal klimaatbeleid en was coordinating lead author van het IPCC special report on global warming of 1,5C.

Chris Julien is wetenschapsfilosoof, auteur en een van de denkkrachten achter Extinction Rebellion Nederland. Als promovendus bij de Universiteit Utrecht doet hij onderzoek naar Ecological Governance: Deep Adaptation Machines.

Suzanne Kröger is Tweede Kamerlid voor GroenLinks en woordvoerder Klimaat en Energie.

Helaas moest Silvio Erkens, Tweede Kamerlid voor de VVD en woordvoerder Klimaat en Energie, zijn deelname aan het debat door persoonlijke omstandigheden kort van tevoren afzeggen.

Gespreksleiders waren Robert Dur en Huub Brouwer.
Foto’s van Cottonvisuals.

Gerelateerd

Kan de overheid het goed doen? Over maatwerk in beleid

Het toeslagenschandaal leidde tot een sterke roep om maatwerk in de uitvoering van beleid. Mensen maken fouten en niet alle mensen passen binnen regels. Er moet meer ruimte komen om fouten en uitzonderingen te maken. Maar maatwerk kan doorschieten. Teveel vrijheid voor beoordelaars leidt tot willekeur. Zo blijkt uit onderzoek dat beoordelaars van uitkeringsregelingen sterk […]

De grote ongelijkmaker? Over schenk en erfbelasting

“Je hele leven betaal je belasting en als je per ongeluk wat overhoudt, komt het blauwe gevaar nóg een keer langs.” Dit zei Mark Rutte over de erfbelasting, volgens hem “de minst rechtvaardige van alle belastingen.” En Nederlanders zijn het met hem eens. Uit opinieonderzoek blijkt dat veel mensen voor verlaging of zelfs afschaffing zijn. […]

Limitarisme: Een bovengrens voor rijkdom

De kloof tussen arm en rijk neemt almaar toe. Wereldwijd is driekwart van alle rijkdom in handen van een klein groepje miljardairs. Dat is moreel niet verdedigbaar, vindt politiek filosoof Ingrid Robeyns. In Limitarisme legt ze uit waarom er een limiet moet komen aan de buitensporige welvaart van de allerrijksten. Ongelijkheid vormt een gevaar voor […]